5 alimente de ținut în cămară în perioade de post

Timp citire:

5 alimente de ținut în cămară în perioade de post

Una dintre regulile de bază în postul creștin e că întreaga alimentație trebuie să fie bazată exclusiv pe produse provenite din plante. Desigur, aceia care țin postul creștin nu sunt singurii care evită alimentele de proveniență animală, magazinul și catalogul nostru de rețete fiind dedicate tuturor celor cu o alimentație vegetariană, indiferent de motiv.

De aceea, această listă de alimente de ținut în cămară este valabilă atât pentru perioada acestui post cât și pentru întreaga iarnă. Se depozitează simplu, nu sunt ușor perisabile și sunt ingrediente vitale pentru o mâncare vegetariană nu doar bogată nutrițional, ci și savuroasă.

 

Linte

Numită pe vremuri „carnea săracului”, fiind mult mai accesibilă la preț, lintea este unul dintre alimentele cele mai hrănitoare și ușor de gătit. Deși sățioasă, nu aduce deloc un raport ridicat de calorii (116 calorii / 100 g) dar este bogată în carbohidrați și proteine. În timp ce lintea verde are o durată de 45 de minute de gătire, lintea roșie este gata în numai 15 min.

Leguminosă versatilă, lintea e numai bună pentru o supă cremă de conopidă cu linte, o mâncare de linte și curry sau chiar paste bolognese cu linte.

 

Quinoa

Originară din câmpiile și dealurile din America de Sud și cultivată acolo de mii de ani, quinoa este înlocuitorul perfect pentru cereale, având toate beneficiile nutriționale dar fără a fi o cereală (se înrudește mai degrabă cu spanacul). Conține toți cei 9 aminoacizi importanți, este foarte bogată în proteine, se digeră ușor și nu conține deloc gluten.

Rețetele în care o poți introduce variază de la salata de quinoa la ciuperci umplute cu quinoa și până la tacos umplute cu quinoa. De la cele mai simple până la rețetele puțin mai complicate, quinoa este o legumă care îți e întotdeauna de ajutor.

 

Năut

Probabil nu știai, dar năutul este a treia cea mai răspândită leguminoasă din lume, după fasole și soia. Zeci de țări ocupă milioane de hectare pentru cultivarea sa în scop comercial sau de consum intern. Dacă la noi s-a răspândit mai mult în ultimii 20 de ani, în Orientul Mijlociu este un aliment de bază. Nu degeaba sunt atât de răspândite humusul și falafelul în bucătăria orientală. Are un indice glicemic scăzut, fiind un candidat bun pentru alimentația celor ce suferă de diabet, este bogat în fibre și proteine și poate fi consumat în diferite feluri.

Poți folosi direct boabele pentru o salată grecească cu năut, o tocăniță de năut, poți face chiar un snacks din năut, ori clasicul humus, dar cu avocado.

 

Tofu

Ideal pentru perioada rece, pentru că trebuie mereu menținut la o temperatură scăzută. De aceea, să traducem aici „cămară” drept frigider ca loc de depozitare. I se spune des „brânza vegetarienilor” sau este văzut ca un înlocuitor pentru aceasta, dar noi preferăm să-l vedem ca un aliment cu personalitate și nu un înlocuitor de altceva. De fapt, multe culturi din jurul lumii ar numi mai degrabă brânza drept un „tofu din lapte”, dacă intoleranța la lactoză nu ar fi atât de răspândită în afara Europei și Americilor.

Prin conținutul său ridicat de proteină, mangan și vitamina K, tofu este recomandat atât sportivilor cât și oricărei persoane ce dorește o alimentație sănătoasă compusă din produse pe bază de plante. Produs din băutură vegetală de soia, tofu poate fi folosit în diferite rețete pe cât de diverse, pe atât de apetisante. O plăcintă cu tofu și spanac ori o pastă cremoasă din tofu și pătrunjel sunt rețete destul de uzuale, dar nu mulți s-ar gândi că poți face tort din tofu cu ciocolată sau chiar mici din tofu.

 

Soia

Probabil cea mai versatilă legumă și una dintre cele mai populare din lume, soia își face simțită tot mai puternic prezența pe piața românească în ultimii ani. Cu un aport caloric relativ redus, bogată în fibre și mai ales în proteine, soia e un aliment care „invadează” tot mai multe rețete și bucătării.

Printre altele, vine sub formă de soia felii – ideal pentru șnițele de soia crocante, granule vegetale – potrivit pentru musaca de cartofi cu soia ori cartofi gratinați cu soia și cuburi vegetale.

 

 

Expertul SanoVitahttps://www.sanovita.ro/
Viziunea SanoVita este ca, promovand hrana sanatoasa, nu doar vom asista la o imbunatatire a sanatatii romanilor, ci, mai mult de atat, vom fi unul dintre factorii care participa activ la schimbarea in bine. Ne dorim sa contribuim la o lume mai buna, mai constienta de ceea ce mananca, de oportunitatile care exista in camara fiecaruia si sa dam idei pentru o alimentatie sanatoasa si, in acelasi timp, gustoasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

spot_img

Postari recente

Cum să dai un gust și mai bun legumelor

Legumele, deși sunt supereroii alimentației, nu sunt plăcute de toată lumea. De cele mai multe ori sunt evitate fie pentru că nu mai satisfac...

Ghidul fructelor uscate

Fructele uscate sunt foarte des întâlnite în rețetele noastre. Acestea reprezintă topping-ul ideal al unor salate, ingredientul-cheie pentru deserturi, micul dejun plin de vitamine...

Cum convingem micii mofturoși să mănânce sănătos?

Mulți părinți cunosc scenariul: bucătăria este frontul, copiii sunt soldații, iar legumele sunt inamicii. Este posibil să fi trecut și tu printr-un moment în...

Articole din aceeasi categorie

Cum să dai un gust și mai bun legumelor

Legumele, deși sunt supereroii alimentației, nu sunt plăcute de toată lumea. De cele mai multe ori sunt evitate fie pentru că nu...

Ghidul fructelor uscate

Fructele uscate sunt foarte des întâlnite în rețetele noastre. Acestea reprezintă topping-ul ideal al unor salate, ingredientul-cheie pentru deserturi, micul dejun plin...

Cum convingem micii mofturoși să mănânce sănătos?

Mulți părinți cunosc scenariul: bucătăria este frontul, copiii sunt soldații, iar legumele sunt inamicii. Este posibil să fi trecut și tu printr-un...