Pizza de post cu sos dulce-picant

Ai poftă de o pizza bună, de post, făcută în casă? Această rețetă de pizza este perfectă pentru tine. Ușor de făcut și foarte delicioasă – sigur va fi pe placul întregii familii.

TIMP PREPARARE   40 minute

PORTII   2

TIP RETETA   Prânz/Cină

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente pentru sos:

  • 2 linguri de ulei de nucă de cocos
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1 ardei iute roșu proaspăt mic, tăiat în cubulețe (folosiți jumătate fără semințe dacă nu sunteți un fan al ardeiului iute)
  • 1 conservă de roșii tăiate mărunt (sos de roșii)
  • 4 linguri de sirop de arțar
  • 3 linguri de oțet balsamic
  • Sare Celtică
  • Piper
  • Topping la alegere (ciuperci, roșii cherry, ardei gras, busuioc proaspăt)

  Ingrediente pentru blat:

  • 280 g făină de ovăz
  • 1 linguriță drojdie uscată
  • 240 ml apă caldă 
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță Sare Celtică
  • 1 linguriță Xylitol

  Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade C.
  2. Prepară sosul dulce – picant. Pune uleiul de nucă de cocos într-o tigaie de mărime medie. Adaugă usturoiul tocat mărunt, oregano și ardeiul iute tăiat cubulețe în ulei și lasă-le la foc mic până când se înmoaie, aproximativ 1-2 minute. Ai grijă să nu lași usturoiul să se rumenească.
  3. Adaugă roșiile și siropul de arțar.
  4. În timp ce sosul se gătește, pregătește blatul de pizza. Într-un bol, amestecă făina cu drojdia uscată. Adaugă apa caldă amestecată cu sarea și cu xylitolul. Amestecă până se formează un aluat, apoi adaugă treptat uleiul. Lasă aluatul câteva minute la odihnit.
  5. Întinde aluatul pe o hârtie de copt și deasupra mai așază încă o hârtie de copt, ca să fie mai ușor să îl întinzi.
  6. Îndepărteaza foaia de copt de deasupra, după care pune tava cu aluatul la cuptor timp de aproximativ 10 minute.
  7. Scoate tava, adaugă sosul de roșii și restul ingredientelor, după care reintrodu tava în cuptor timp de încă aproximativ 20 minute.

  Observații:

  • Poti folosi frunze de busuioc pentru mai multă aromă pe care le poți adăuga pe pizza inainte de a o servi.

  Știai că?

  • Pizza este un fel de mâncare cu originea în Napoli, Italia. Este o pâine plată, de obicei rotundă, acoperită cu sos de roșii și alte topping-uri, preparată la cuptor. Pissa este un termen latin, apărut în secolul IX, care înseamnă „pâine plată”.

Pâine din hrișcă și semințe de chia

Pâine de casă din hrișcă și semințe de chia – o pâine sănătoasă și foarte gustoasă, ușor de făcut. Dacă îți place hrișca, atunci rețeta aceasta este pentru tine. Iar dacă nu ai mai încercat hrișcă până acum, este momentul perfect să o faci.

TIMP PREPARARE   1 oră și 30 minute

PORTII   4

TIP RETETA   Aperitiv/Prânz/Cină

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

Mod de preparare:

  1. Într-o cană, se amestecă semințele de chia cu 240ml apă. Se lasă deoparte timp de 20 de minutel. 
  2. Preîncălzește cuptorul la 180˚C. Unge o tavă mică de pâine și tapetează-o cu hârtie de copt. Într-un bol, amestecă făina de hrișcă, praful de copt și sarea. Apoi adaugă restul de 160 ml apă, uleiul și amestecul de semințe de chia sub formă de gel. 
  3. Amestecă până când se combină toate ingredientele, dar nu amesteca prea mult. 
  4. Pune cu lingura aluatul în tava de pâine pregătită, netezind uniform. 
  5. Presară pe deasupra semințe de floarea-soarelui, dacă îți place. 
  6. Coace pâinea timp de aproximativ 1 oră și 10 minute sau până când trece testul cu scobitoarea. 
  7. Scoate din cuptor și lasă să se răcească complet. 

Poftă bună! 

Observații:

  • Dacă nu ai făină de hrișcă, poți folosi semințe de hrișcă pe care să le râșnești până când obții consistența de făină sau, dacă îți place o pâine crunchy – poți râșni mai puțin semințele de hrișcă.

Chiftele de post din linte și quinoa cu sos de turmeric

Cui nu îi plac rețetele din copilărie?! Minunat este că sunt variante diverse de înlocuire a anumitor ingrediente de origine animală, ca tu să te bucuri de preoarate de post fără să faci abatere de gust, aromă sau sațietate. Astfel, poți prepara rețete de post pentru toată familia, mult, mult timp.

Astăzi îți prezentăm o rețetă foarte delicioasă de chiftele din linte și quinoa cu sos de turmeric.

TIMP PREPARARE   55 minute

PORTII   6

TIP RETETA   Aperitiv/Cină

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente Sofrito:

  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 ardei gras roșu, tăiat mărunt
  • 1 ceapă medie, tăiată mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt

Ingrediente chiftele:

  • 1 ceașcă de linte roșie 
  • 1/2 cană de quinoa albă 
  • 1 linguriță din condimentele preferate
  •  ½ linguriță de piper sau chilli (după gust)
  •  ½ linguriță de chimen
  •  ½ linguriță de sare 
  •  1/2 cană de coriandru proaspăt tocat
  •  1 „ou” din semințe de in ( 1 lingură de semințe de in măcinate amestecată cu 3 linguri de apă)
  • 1/2 ceașcă făină
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin

Ingrediente sos:

  • 1 cană de tahini făcut în casă
  •  ⅓ zeamă de lămâie proaspăt stoarsă
  •  ¾ linguriță de sare
  • 1 linguriță de turmeric
  •  ⅛ linguriță de piper negru măcinat
  • 1 cățel de usturoi, ras
  • 1 cană de apă
  • Ardei gras roșu tăiat cubulețe
  • Pătrunjel sau coriandru tocat
  • Semințe coapte

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță medie se pun lintea, 5 căni de apă și 1 linguriță de sare.  Se aduce la fierbere și se continuă fierberea până când lintea este fragedă, dar nu prea moale, aproximativ 15 minute. Se scurge și se pune deoparte.
  2. Clătește bine quinoa cu apă rece ca să îndepărtezi saponinii și să eviți gustul amar. Pune-o la fiert cu 2 căni de apă și las-o la foc mic pentru 15 minute, apoi stinge focul și las-o cu capacul pus până pregătești sosul sofrito.
  3. Pentru a pregăti sofrito, încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare. Adaugă ardeiul gras, ceapa și usturoiul și sotează-le timp de 5-7 minute sau până când ardeiul este moale. Se transferă într-un castron mare.
  4. Ia 2 căni de linte gătită și adaug-o peste sofrito. Adaugă restul ingredientelor pentru chifteluțe (mai puțin uleiul pentru prăjit) în bolul de sofrito și amestecă bine până când toate ingredientele sunt bine încorporate. Se pune la frigider timp de 10 minute.
  5. Apoi formează bile (sau ce formă de chiftelute dorești). Ar trebui să obții aproximativ 30 de chifteluțe.
  6. Dacă le prăjești: Încălzește uleiul de măsline în tigaia mare. Adaugă chiftelele în două reprize, gătindu-le timp de 6-8 minute, asigurându-te că le întorci pe toate părțile. 
  7. Dacă le coci: Încălzește cuptorul la 200ºC. Pulverizează generos cu ulei o formă de mini brioșe. Pune câte o chifteluță în fiecare dintre forme și pulverizează puțin cu ulei și partea superioară a chifteluțelor. Alternativ, le poți pune pur și simplu pe o foaie de copt tapetată cu hârtie de pergament. Coace-le la cuptor timp de 30 de minute.
  8. Pentru a pregăti sosul de tahini și turmeric, pune toate ingredientele pentru sos în tigaie. Amestecă-le bine timp de 3 minute la foc mediu (sosul se va îngroșa cu cât se gătește mai mult).
  9. Așază jumătate din chiftelele din linte și quinoa în sos și poftă bună!

 

Observații:

  • Poți orna cu ardei gras tăiat cubulețe, coriandru sau pătrunjel și semințe de floarea soarelui sau dovleac coapte.
  • Chifteluțele ce rămân se pot păstra în congelator sau în frigider pentru până la 3 zile.

Totul despre linte: beneficii, proprietăți, contraindicații și idei de consum

Cu o istorie bogată și o prezență globală în bucătăria tradițională și modernă, lintea nu doar că are un potențial enorm când vine vorba de beneficiile aduse sănătății noastre, dar prin gustul, valoarea nutritivă și versatilitatea în bucătărie oferă și satisfacție culinară.

Descoperă în continuare tot ce trebuie să știi despre linte, de la beneficii la contraindicații, tipuri de linte și recomandări de consum, astfel încât să profiți pe deplin de proprietățile ei extraordinare.

Paste cu tofu, spanac și tahini

Această rețetă este foarte gustoasă, având în vedere ingredientele variate folosite. Poți să te bucuri de o masă completă, folosind alimente integrale pentru nutrienți de calitate. Astfel te poți bucura de o sănătate îmbunătățită și o stare de bine.

TIMP PREPARARE   30 minute

PORTII   2

TIP RETETA   Prânz/Cină

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

  • 9 căței mari de usturoi, tocați mărunt (aproximativ ⅓ cană)
  • 1 ceapă medie, tocată mărunt
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 căni de spanac

Sos:

  • 1 linguriță de sare
  • ½ linguriță de piper negru
  • 2 linguri fulgi de drojdie inactivă uscată
  • ½ cană de tahini
  • 1-2 linguri de sirop de arțar, după gust
  • Zeama și coaja de la ½ lămâie
  • 1-2 căni de apă păstrată de la paste

Paste

  • 500 g de fettuccine sau orice paste la alegere

Topping-uri

  • Fulgi de ardei roșu (opțional)
  • Sare după gust
  • Tofu

Mod de preparare:

  1. Taie tofu cuburi și trage-l puțin la tigaie.
  2. Pregătește pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Când strecori pastele, asigură-te că păstrezi aproximativ 2 cești de apă.
  3. Încălzește un vas mare sau o tigaie la foc mediu. Adaugă uleiul de măsline, ceapa tocată și usturoiul.
  4. Sotează legumele până când ceapa este aproape translucidă, apoi adaugă spanacul.
  5. Apoi adaugă sarea, piperul, fulgii de drojdie inactivă uscată, tahini, siropul de arțar și zeama de lămâie. Amestecă bine.
  6. Toarnă 1 ceașcă din apa de la paste pentru a face sosul mai lichid.
  7. Redu temperatura și adaugă pastele. Amestecă bine. Adaugă mai multă apă dacă este necesar, până ajungi la consistența sosului dorit.
  8. Completează cu fulgi de ardei roșu, sare după gust și tofu crocant.

 

Factorii cheie pentru îmbătrânirea sănătoasă la femei: Nutriția ca pilon principal

Îmbătrânirea este un proces inevitabil, iar ca să îmbătrânim sănătos depinde de modul în care avem grijă de noi. La ce te poți aștepta după 50 de ani? Fiecare femeie îmbătrânește diferit, iar stilul de viață joacă un rol major. Vei experimenta atât schimbări greu de observat, cât și imposibil de trecut cu vederea, în sănătatea ta fizică și mintală.

Prin menținerea unui mod alimentar echilibrat, care pune accent pe nutrienți cheie, îți poți crește șansele de a îmbătrâni sănătos și de a rămâne activă. Pentru femei, acest aspect este deosebit de important, deoarece înaintarea în vârstă poate veni cu schimbări hormonale și alte provocări specifice vârstei. 

Există numeroși factori ce favorizează îmbătrânirea sănătoasă în cazul femeilor:

  1. Dieta
  2. Activitatea fizică
  3. Starea actuală de sănătate și istoricul medical
  4. Genetica
  5. Sănătatea mintală (prin practici de detensionare, de eliberare a stresului, de relaxare)

 

 

Unul dintre acești factori cheie care influențează îmbătrânirea sănătoasă este nutriția adecvată. Iată cum poți să îți păstrezi sănătatea și vitalitatea prin intermediul unei diete echilibrate:

Proteine: Construcția, menținerea masei musculare și echilibrul hormonal

Proteinele joacă un rol foarte important în menținerea și dezvoltarea masei musculare, și sunt esențiale pentru un stil de viață activ și pentru menținerea unui metabolism sănătos. Mai mult, proteinele sunt foarte importante și când vine vorba de echilibrul hormonal.

Alimentele precum tofu, fasolea, nucile, peștele și ouăle sunt surse excelente de proteine. Consumul zilnic recomandat variază în funcție de vârstă și nivelul de activitate fizică. 

Doza zilnică recomandată ( DZR) este de doar 0,8 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală. DZR este cantitatea de nutrient de care avem nevoie pentru a ne satisface cerințele nutriționale de bază. Într-un anumit sens, este cantitatea minimă de care avem nevoie pentru a nu ne îmbolnăvi – nu cantitatea specifică pe care ar trebui să o consumăm în fiecare zi.

O femeie de 50 de ani, care are o greutate de 63,5 kilograme și care este o persoană sedentară (nu face exerciții fizice), este bine să consume aproximativ 53 de grame de proteine pe zi.

Fibre: Promotori ai sănătății digestive și cardiace

Fibrele sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă, încetinind absorbția zahărului în sânge și ajutând la menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Mai mult, fibrele pot reduce riscul de apariție a bolilor cronice și a diabetului. Consumul de legume, fructe și cereale integrale este esențial pentru a asigura un aport adecvat de fibre. Recomandat este să consumăm cel puțin 28 g de fibre pe zi. 

Calciu: Pentru sănătatea oaselor și a mușchilor

Calciul este un mineral esențial pentru sănătatea oaselor, dar și pentru funcționarea optimă a sistemului nervos și a mușchilor. Câteva dintre sursele de calciu sunt: parmezan, tofu, migdale crude, iaurt, smochine uscate, verdețuri (pătrunjel, spanac, kale), lapte.

După vârsta de 50 de ani, este important, ca femei, să consumăm aproximativ 1.200 mg de calciu pe zi.

Vitamina D: Esențială pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar

Vitamina D, cunoscută și sub numele de „vitamina soarelui”, este foarte importantă pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar. Află aici alimente din care îți poți lua vitamina D. Uneori, suplimentele sunt necesare, mai ales după vârsta de 50 de ani.

Acizi Grași Omega-3: Pentru sănătatea creierului și a inimii

Acizii grași omega-3 sunt esențiali pentru sănătatea creierului, a inimii și a pielii. Consumul de pește gras, nuci și semințe poate asigura un aport adecvat de omega-3 în dietă.

Potasiu: Pentru sănătatea inimii și a oaselor

Potasiul este esențial pentru menținerea tensiunii arteriale și a sănătății oaselor. Consumul de fructe, legume, cereale integrale și nuci poate asigura un aport adecvat de potasiu în dietă.

Antioxidanți: Pentru lupta împotriva stresului oxidativ

Antioxidanții sunt foarte importanți pentru neutralizarea radicalilor liberi și prevenirea stresului oxidativ, care pot contribui chiar la îmbătrânirea accelerată. Consumul de fructe și legume colorate, nuci și semințe, cereale integrale și alte alimente bogate în antioxidanți poate susține sănătatea pe termen lung.

Adoptând o dietă bogată în nutrienți esențiali și menținând un stil de viață activ și echilibrat, femeile (dar și bărbații) pot îmbătrâni într-un mod sănătos, bucurându-se de viață în fiecare etapă a acesteia. Nutriția adecvată joacă un rol esențial în acest proces, oferind corpului toate substanțele nutritive de care are nevoie pentru a rămâne sănătos și activ pe măsură ce înaintează în vârstă.

 

 

Fursecuri cu migdale și merișoare trase în ciocolată

Aceste fursecuri cu migdale și merișoare fac deliciul oricărei persoane care iubește dulcele, mai ales că ciocolata îmbrățișează aceste fursecuri delicioase. Le poți consuma dimineața la micul dejun pentru că sunt tare energice, ca gustare alături de un ceai cald în după-amiezele relaxante sau ca desert după orice masă ușoară. Noi am pregătit această rețetă cu multă dragoste și am savurat fiecare fursec cu un zâmbet pe buze. Pregătește fursecurile alături de noi și servește-le alături de cei dragi.

TIMP PREPARARE   30 minute

PORTII  4

TIP RETETA   Mic dejun/Gustare/Desert

DIFICULTATE   Scazuta

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente

  • 45 g / 3 linguri de unt de arahide cremos 
  • 120 ml / ½ cană de sirop de arțar
  • 35 g / 2 linguri de cremă de nucă de cocos
  • 200 g / 2 căni de migdale crude tocate
  • 40 g / 1/3 cană de merișoare tăiate mărunt
  • 1 lingură de semințe de in
  • ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu
  • ¼ linguriță de sare fină
  • 150 g de ciocolată vegană
  • 1 linguriță de extract de vanilie (opțional)
  • coaja de la 1 portocală (opțional)

  Mod de preparare:

  1. Încălzește cuptorul la 180° C (fără ventilator). Tapetați o tavă cu o bucată de hârtie de copt sau ungeți formele de brioșe (din hârtie sau silicon) cu puțin ulei.
  2. Pune untul de arahide și siropul de arțar într-un vas mediu.
  3. Pune vasul pe foc (mic), amestecă bine și lasă-l să se încălzească până când încep să apară bule.
  4. Adaugă crema de nucă de cocos și amestecă bine. Fierbe ușor timp de aproximativ un minut.
  5. Încorporează toate ingredientele uscate (fără ciocolată) până când toate sunt acoperite de caramelul cu sirop de arțar.
  6. Se pune 1 linguriță plină de amestec pe fundul cupelor de brioșe din hârtie sau silicon și se presează bine (sau direct pe o tavă tapetată cu o bucată de hârtie de copt). Dacă nu folosești cupe, asigură-te că lași destul spațiu între fursecuri, deoarece acestea se vor întinde.
  7. Coace-le până când devin aurii, 10-12 minute pentru formele de brioșe și 8-10 minute pentru tavă de copt. 
  8. Odată scoase din cuptor, presează amestecul din cupe, astfel încât fursecurile să fie puțin mai compacte. Lasă-le să se răcească.
  9. Când fursecurile sunt reci, topește încet ciocolata într-o baie de apă (asigură-te că bolul cu ciocolată nu atinge apa de dedesubt).
  10. Scufundă fursecurile în ciocolata topită (doar până la jumătate). Pune-le în frigider pentru a se întări.

Poftă bună!

  Observatii:

  • Obțional poți să presari pe fursecuri când e ciocolata neîntărită, un praf de Sare Celtică grunjoasă. Va adăuga un contrast de gusturi interesant. 

     

Ce sunt tărâțele de Psyllium: beneficii, contraindicații, administrare și cum să le incluzi în dietă

Psyllium, cunoscută pentru efectele sale prebiotice benefice, poate juca un rol semnificativ în îmbunătățirea sănătății digestive, oferind ajutor în tratarea unei game variate de afecțiuni gastrointestinale. Tărâțele de Psyllium au un caracter expandabil în contact cu lichidele, motiv pentru care sunt și deosebit de sățioase. Cel mai adesea, acestea sunt utilizate în dietele alimentare, dar servesc și ca agent de îngroșare pentru diferite preparate.

Semințe de in: beneficii, contraindicații și cum se consumă în dieta zilnică

Provenite dintr-o plantă a cărei traducere din latină înseamnă „extrem de util”, semințele de in au proprietăți nutriționale și medicinale care le fac să-și merite pe deplin renumele de unul dintre cele mai puternice alimente vegetale de pe planetă. De asemenea, aroma lor de nucă și textura crocantă transformă semințele de in într-un ingredient versatil care poate îmbunătăți gustul, aspectul și consistența multor preparate.

Ulei de cocos: proprietăți, beneficii, contraindicații și la ce se folosește în mod eficient

Uleiul de cocos, numit adesea superaliment sau elixir multifuncțional a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate, dar și prin prisma versatilității în utilizare, de la gastronomie și până la industria frumuseții. Această comoară tropicală este folosită de secole în medicina tradițională, în prepararea produselor cosmetice și în practicile culinare din diverse culturi.

Descoperă în continuare tot ce trebuie să știi despre uleiul de cocos, de la beneficii la  contraindicații și recomandări de consum, astfel încât să profiți pe deplin de proprietățile lui.