Cei trei vectori ai mâncatului sănătos

Timp citire:

Când vine vorba de mâncare, avem obiceiuri adânc înrădăcinate în istoria personală. Unele dintre acestea sunt sănătoase și contribuie la echilibrul din viața noastră, în timp ce altele sunt mai puțin sănătoase și ne împiedică să avem o stare generală de bine pe o perioadă îndelungată. Cum spune o vorbă din popor, orice învăț are și dezvăț – asta înseamnă că oricât de ancorat ar fi un obicei în rutina noastră zilnică, îl putem schimba, cu ambiție și perseverență. Îmbunătățirea obiceiurilor alimentare este un proces care necesită o abordare atentă bazată pe trei vectori – reflecție, substituire și consolidare.

Reflectați

Gândiți-vă la obiceiurile alimentare pe care le aveți, atât la cele bune, cât și la cele mai puțin bune, sau chiar toxice. Creați un jurnal alimentar în care scrieți tot ceea ce mâncați, cum și în ce moment al zilei. De asemenea, creați și o rubrică în care să treceți succint emoțiile și trăirile interioare de pe parcursul zilei. Acest obicei vă va ajuta să identificați stările pe care le experimentați mai ales când mâncați fără să vă fie neapărat foame – consum această prăjitură pentru că simt nevoia, pentru că îmi place sau pentru că sunt stresat/ă? Reflectați asupra obiceiurilor care vă conduc la supraalimentare – mâncați prea repede, prea târziu, mâncați atunci când nu vă e foame, nu mâncați micul dejun, nu săriți niciodată peste desert și exemplele pot continua.

După ce ați identificat aceste obiceiuri nesănătoase, încercați să recunoașteți cauzele și factorii determinanți. Identificarea sursei declanșatoare a acestora este un prim pas către punctul de pornire al planului de mâncat sănătos. Cu alte cuvinte, descoperiți ce anume vă face să persistați în comportamentul nesănătos, urmărind relația cauză-efect.

Înlocuiți

Înlocuiți obiceiurile nesănătoase cu unele noi, sănătoase. Spre exemplu, în procesul de conștientizare a obiceiurilor nesănătoase puteți descoperi că mâncați mult prea repede. Pentru a remedia acest aspect practicați mâncatul conștient, fără alte surse de distragere în jur. Renunțați să vă mai uitați la televizor sau telefon în timp ce mâncați. Simțiți mâncarea, acordați-i atenție și fiți conștienți când o consumați – pentru a încetini viteza de consum, puneți furculița lângă farfurie între îmbucături și mestecați cât mai mult alimentele. Astfel, nu doar că vă veți crea un obicei sănătos care vă va împiedica să vă supraalimentați, ci veți îmbunătăți procesul de digestie, ușurând munca sistemului digestiv prin masticație.

De asemenea, ambientul în care mâncați este foarte important întrucât dictează cât de mult reușiți să vă relaxați la masă. De aceea se recomandă o muzică bună, liniștită dar care să creeze plăcere si confort. Se știe faptul că mâncatul sub influența factorilor stresanți predispune la probleme digestive precum gastritele, ulcerele, sindromul de colon iritabil.

Consolidați!

Consolidați-vă noile obiceiuri sănătoase și aveți răbdare cu propria persoană! Obiceiurile au nevoie de timp pentru a se stabiliza, echilibrul nu vine peste noapte. Când sunteți pe cale de a reproduce un obicei nesănătos, opriți-vă și întrebați-vă de ce faceți acel lucru, când ați început să aveți această deprindere și de ce schimbări e nevoie pentru a nu mai continua? Aveți grijă, totuși, să nu interpretați acțiunea ca pe o reprimare, pentru că astfel corpul și mai ales mintea vor opune rezistență.

 

Fiți blânzi cu voi, dar fermi. Atunci când doriți schimbarea conștientizând problemele, puneți limite clare privitor la practicarea obiceiurilor și străduiți-vă să le mențineți. Și nu uitați: apreciați-vă întotdeauna pentru reușite!

Corina Dan
Corina iubește să ajute oamenii să depășească eventuale obstacole și face acest lucru din ipostazele profesionale de consultant nutriționist și farmacist clinician. Dacă vrei să îți îmbunătățești stilul alimentar sau ți-ai propus să pierzi din greutate, Corina e partenerul ideal pentru a te însoți în această provocare. Atu-urile ei: pregătirea șiințifică temeinică și firea răbdătoare, sensibilă și empatică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

spot_img

Postari recente

Fructele de goji: 9 beneficii și utilizări ale acestui super-aliment despre care trebuie să știi

Beneficiile fructelor de goji, recunoscute de medicina tradițională chineză, au început să fie subiectul a din ce în ce mai multe studii medicale moderne....

18 alimente care scad cortizolul. Află cum să ții sub control hormonul stresului cu un regim vegan sănătos

Dacă vrei să reduci starea de agitație din viața ta, cortizolul este elementul cheie! Acesta este principalul hormon de stres al organismului și joacă...

Mango Smoothie

Cum putem readuce vara chiar și în cele mai răcoroase zile de toamnă? Cu un smoothie de mango! Pe lângă faptul că acest fruct...

Articole din aceeasi categorie

Fructele de goji: 9 beneficii și utilizări ale acestui super-aliment despre care trebuie să știi

Beneficiile fructelor de goji, recunoscute de medicina tradițională chineză, au început să fie subiectul a din ce în ce mai multe studii...

18 alimente care scad cortizolul. Află cum să ții sub control hormonul stresului cu un regim vegan sănătos

Dacă vrei să reduci starea de agitație din viața ta, cortizolul este elementul cheie! Acesta este principalul hormon de stres al organismului...

Mango Smoothie

Cum putem readuce vara chiar și în cele mai răcoroase zile de toamnă? Cu un smoothie de mango! Pe lângă faptul că...