Cum să faci să îți placă mâncarea sănătoasă
Alimentația sănătoasă înseamnă adoptarea unei diete alimentare care să te facă să te simți bine, care îți dă energie și vitalitate și care contribuie în mod pozitiv la bunăstarea fizică, emoțională și mentală. Te-ai hotărât să adopți un stil de viață sănătos dar nu știi cum să faci să îți placă mâncarea sănătoasă? Îți dorești schimbarea comportamentului alimentar dar nu te vezi mâncând legume precum morcovi sau spanac? Nu ai de ce să te îngrijorezi, ca oricare alt proces de schimbare al obiceiurilor, adoptarea mâncatului sănătos e un proces care necesită timp, răbdare și determinare. Am pregătit o serie de sfaturi utile, astfel încât alimentația sănătoasă să devină fără prea multe bătăi de cap un stil de viață și nu un program riguros.
Trăiți în prezent
Conștientizarea este un proces care ne ajută să trăim în momentul prezent. E important să ne dăm seama că avem nevoie de o schimbare și că e nevoie să luăm măsuri în privința unui anumit aspect din viața noastră. Pentru început trebuie să conștientizăm și să acceptămcă obiceiurile alimentare actuale nu ne influențează starea de sănătate în bine și că e timpul pentru o schimbare. E normal să ne simțim incomod când suntem pe cale de a face schimbări, creierului nostru îi plac lucrurile simple și cele cunoscute și le va căuta întotdeuna, însă și mâncatul sănătos poate deveni simplu, important este să începem acum și să nu mai amânăm.
Iluzia gusturilor fine
Mâncarea sănătoasă este un dar de la natură, alimente în forma lor naturală, integrală, neprocesate. Dificultatea integrării lor în mesele zilnice vine tocmai din viciul pe care l-am dezvoltat inconștient de-a lungul timpului, de consum al alimentelor foarte procesate, rafinate, eventual cu potențiatori de aromă. Altfel spus, mâncarea procesată are un gust foarte intens, fie de dulce, fie de sărat, în timp ce mâncărurile sănătoase au un gust mai fin, care este blocat și neacceptat de forța procesării. În realitate, nu mâncarea sănătoasă este fadă și fără gust, ci alimentele procesate vând iluzia gustului ambalat, din cauza ingredientelor chimice adăugate.
Gustul se educă
Eu nu pot să trăiesc cu morcovi și spanac, Legumele nu sunt mâncare, am nevoie de ceva mai consistent, Nu îmi place gustul niciunei legume, sunt doar câteva din răspunsurile pe care ni le dăm când vine vorba de mâncarea sănătoasă. Temerile legate de gust sunt absolut normale și sunt cauzate de cele mai multe ori fie de experiențe alimentare neplăcute din trecut, fie de cutumele nocive dezvoltate. Specialiștii spun că gustul se educă și ne învață că durează aproximativ 3 săptămâni să introducem un obicei nou în rutina noastră. Diversificarea e cheia în acest proces, ar putea părea asupritor să te forțezi să mânânci un aliment care nu îți place, dar te-ai gândit să îl consumi și în altă variantă? Poate chiar camuflat printre alimente care te satisfac…?
E timpul pentru noi asocieri
Sigur că avem amintiri din copilărie când părinții ne obligau să ne mâncăm legumele din farfurie. O mare parte din modul în care consumăm mâncarea vine din mintea noastră, asocierile pe care aceasta le face și așteptările pe care le creează. Testați în restaurante un aliment pe care nu l-ați consuma de obicei, ați putea fi plăcut surpinși și astfel poate l-ați reintegra în alimentație. Încearcă să faci asocieri care să îți aducă bucurie, sau să îți creeze așteptarea unei bucurii. Poate că nu îți place broccoli, dar ce spui de broccoli cu sos de iaurt și usturoi? Parcă deja îl vezi cu alți ochi, nu?
Cu răbdarea, treci și marea
Ai răbdare și acordă-ți timp. Încercarea de a introduce prea multe alimente sănătoase în alimentație într-un timp mult prea scurt s-ar putea să nu dea rezultatele dorite. Majoritatea obiceiurilor alimentare sunt subconștiente, în timp ce schimbarea comportamentelor alimentare este un proces conștient. Cu pași mici, schimbarea are loc sigur. Grăbindu-te și fortându-te să consumi ingrediente din mâncarea sănătoasă s-ar putea să îți creeze sentimentul de frustrare și să te determine să renunți mai ușor decât ai fi crezut.
Mâncăm ceea ce gândim
Gândurile au puterea de a se materializa chiar și atunci când ne gândim la mâncare, sănătoasă sau nu. Dacă vă gândiți la un fruct sau la o legumă ca fiind ceva delicios s-ar putea ca acesta chiar să vă placă. Creierul, prietenul nostru șiret, este un instrument foarte puternic când vine vorba de percepție, care ne poate ajuta în procesul de îndrăgire al mâncării sănătoase.
Un spiralator de legume e bun la casa omului
Cine a zis că mâncarea trebuie să arate bine doar la ocazii speciale sau numai când le-o oferim copiilor? Uităm că nu mâncăm doar cu gura, ci cu toate simțurile, inclusiv cu ochii, de aceea e bine să ne luăm puțin timp pentru a ne face mâncarea să arate și mai apetisantă decât este.
A avea sau a nu avea?
Dacă nu ai alimente sănătoase în casă, probabilitatea de a le consuma este foarte scăzută. Îngrijește-te să ai întotdeauna alimente sănătoase în casă și la îndemână. Dacă ai un bol cu fructe pe masă sau un pachet de nuci în geantă vei fi mai tentati să le consumi. Dacă nu le ai pe acestea în jur, cu siguranță există riscul să cazi în mrejele produselor procesate.
Consumați fructe întregi, nu sucuri
Fructele sunt alimente foarte sănătoase bogate în vitamine, antioxidanți și fibre. Tocmai pentru că acestea conțin foarte multe fibre și diverși compuși chimici vegetali, zaharurile lor sunt digerate în general lent, lucru pe care nu-l putem spune și despre sucurile din fructe. Este recomandat să consum fructele întregi bine spălate și curățate, evitând astfel riscul de a consuma în exces.
Mâncatul conștient sau cum ne controlăm la masă
Mâncatul conștient (din en. Mindful eating) este o tehnică care te ajută să îți controlezi obiceiuruile alimentare și să ai o relație conștientă cu hrana ta. Să mănânci conștient înseamnă să mănânci încet fără alte surse de distragere în jur, să îți folosești toate simțurile în relația cu hrana, să apreciezi și să fii recunoscător pentru alimentele tale, precum și să sesizezi mesajele pe care corpul ți le transmite. Mâncatul conștient poate influența gradul de atractivitate față de mâncarea sănătoasă, înțelegând-o și dezvoltând o relație cu aceasta s-ar putea să descoperi că o judeci greșit.